U14 kadınlar sutopu play-off heyecanı Niğde’de başladı
U14 kadınlar sutopu play-off heyecanı Niğde’de başladı
İçeriği Görüntüle

Günümüzde masa başında geçirilen sürenin artmasıyla birlikte bel, boyun ve omuz ağrıları ile duruş bozuklukları daha sık görülmeye başladı.
Niğde'de fizyoterapist Pınar Atasever, masa başı çalışanlarda en sık bel ve boyun ağrıları, omuz problemleri, kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları ve duruş bozukluklarıyla karşılaştıklarını söyledi.
Uzun süre hareketsiz kalmanın vücut üzerinde çeşitli olumsuz etkiler oluşturduğunu belirten Atasever, danışanlarına "mikro hareket" alışkanlığını kazandırmaya çalıştıklarını ifade etti.
Yaklaşık 45 dakika oturduktan sonra kısa süreli hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Atasever, "Masa başında çalışanların 30 ila 45 dakikalık oturma süresinin ardından en az 5 ila 10 dakika yürümelerini, sırt ve boyun kaslarını esnetmelerini öneriyoruz. Bu kısa molalar kasların gevşemesine ve vücudun yeniden hareket kazanmasına yardımcı oluyor." dedi.
Hareketsiz yaşamın yalnızca bel ve boyun ağrılarıyla sınırlı kalmadığını dile getiren Atasever, "Sürekli oturmak kan dolaşımını olumsuz etkiliyor. Bunun yanında diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini de artırabiliyor. Bu nedenle en geç bir saat, mümkünse 45 dakika sonunda ayağa kalkıp hareket edilmesini tavsiye ediyoruz." diye konuştu.
Doğru oturma pozisyonunun da büyük önem taşıdığına dikkati çeken Atasever, otururken kalça ve dizlerin 90 derece açıyla konumlandırılması, sırtın desteklenmesi ve çalışma alanının ergonomik şekilde düzenlenmesi gerektiğini anlattı.
Fare ve klavye kullanımında omuzların gereğinden fazla yükseltilmemesi gerektiğini belirten Atasever, çalışma ortamının ergonomik olarak düzenlenmesinin kas ve eklem sağlığını korumaya yardımcı olacağını ifade etti.
Atasever, sağlıklı bir yaşam için düzenli hareket etmenin önemine işaret ederek, "En iyi egzersiz düzenli yapılan egzersizdir. En iyi duruş da sürekli aynı pozisyonda kalmak değil, düzenli olarak değiştirdiğiniz duruştur." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Aysu Sönmez