Trafik Basın Kartı/ Basın Trafik Kartı Nedir?

Trafik Basın Kartı/ Basın Trafik Kartı, basın kartı sahiplerinin talep etmesi halinde verilmektedir. Kartın kullanımına dair usul ve esaslar İletişim Başkanlığı ile İçişleri Başkanlığı tarafından tespit edilmektedir.

Basın trafik kartına sahip olanlar, kartı aracın ön camında görevliler tarafından kolayca görünebilecek şekilde bulundurmalıdır. Trafiğin düzenlenmesinde sorumlu olan kişiler, Basın trafik kartına sahip olan görevdeki gazetecilere geçiş, trafiği etkilememek kaydıyla durma, duraklama ve park etme gibi kolaylıklar sağlamaktadır.

Basın kartı sahiplerinin talebi üzerine verilmekte olan Basın Trafik Kartı, yabancı medya mensuplarına verilmemektedir.

Trafik Basın Kartı Nasıl Alınır?

Trafik Basın başvurusu için izlenilmesi gereken adımlar:

Niğde-Ankara Otoyolu  jandarmaya emanet Niğde-Ankara Otoyolu  jandarmaya emanet
  • Basın kartı başvurusu, İletişim Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan basın kartı beyannamesinin elektronik ortamda doldurulmasıyla yapılır. Başvuru esnasında başvuru sistemine vesikalık fotoğraf ve en az altı aylık mesleki çalışmaya dair belge yüklenmesi gerekmektedir.
  • Elektronik ortamda doldurulan beyannamesinin çıktısı, medya kuruluşlarının sahipleri veya ticaret sicilinde kayıtlı yetkili kişiler tarafından onaylanır. Yalnıza Başkanlık tarafından oluşturulacak sisteme giriş için şifre alan ve bu sistemi kullanmak için Başkanlık tarafından belirlenecek şartları yerine getiren medya kuruluşlarının başvuru beyannamelerinin onayları elektronik ortam aracılığıyla yapılır.
  • Elektronik ortamda gerçekleştirilen başvuru işlemleri, yetkili bölge müdürlüğü tarafından yine elektronik ortam üzerinde yürütülür.
  • Başvuru sahibinin 5953 sayılı Kanuna uygun olarak düzenlenmiş sözleşmesinde yer alan bilgiler, başvuru beyannamesinde ilgili kısmına eklenir. Başkanlık tarafından yapılan incelemenin ardından gerekli görüldüğü takdirde sözleşme fiziki olarak istenebilir.
  • Yurt dışında ikamet eden Türk basın mensupları;

a) Başvuru evraklarını,

b) İkamet ettikleri ülkedeki büyükelçilik veya başkonsolosluk tarafından durumlarının teyit edildiğini belirtilen yazıyı, Başkanlığa göndermek suretiyle başvurularını gerçekleştirirler.

  • Enformasyon görevlisi olarak başvurularını tamamlayanlar üst yönetici tarafından onaylanan başvuru beyannamesi ekinde, 8. maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen devlet enformasyon hizmetlerinde fiilen çalıştıklarını belgeleyecek olan görev yazısını belirtmek etmek zorundadır.
Kaynak: HABER MERKEZİ