Avm önünde 2 araç çarpıştı
Avm önünde 2 araç çarpıştı
İçeriği Görüntüle

17 Ağustos Marmara Depremi’nin 27’nci yılında, Niğde’de vatandaşların olası bir depreme karşı ne ölçüde bilinçlendirildiği sorusu yeniden gündeme geldi.

Niğde AFAD’ın resmî internet sitesinde, 2025 ve 2026 yıllarında kaç vatandaşa deprem eğitimi verildiğine, kaç mahalle ve köyde çalışma gerçekleştirildiğine ilişkin güncel ve kapsamlı veriler bulunmuyor.

Sitede yayımlanan son deprem farkındalık çalışması, 7 Mart 2024 tarihinde dört okulda verilen eğitim ve gerçekleştirilen tahliye tatbikatından oluşuyor. Kurumun “Tatbikatlar” bölümünde ise kamuoyunun inceleyebileceği herhangi bir güncel çalışma yer almıyor. Niğde AFAD’ın resmî haberleri ve tatbikatlar sayfasındaki bu sınırlı görünürlük, yapılan çalışmaların kapsamına ilişkin soru işaretleri oluşturuyor.

Kurumun internet sitesindeki en güncel yerel faaliyet, 8 Eylül 2025’te destek AFAD gönüllüleriyle düzenlenen motivasyon etkinliği olarak görülüyor. Ancak kent genelindeki vatandaşlara yönelik eğitimlerin sayısı, katılımcı rakamları ve 2026 yılı çalışma takvimi kamuoyuyla paylaşılmış değil.

Niğde merkez ve ilçelerinde kaç kişi deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenleri biliyor? Vatandaşlar kendilerine en yakın toplanma alanının nerede olduğunu öğrenebildi mi? Köylerde, mahallelerde, iş yerlerinde ve kamuya açık alanlarda kaç tatbikat yapıldı?

Deprem bilincinin yalnızca belirli gün ve haftalarda değil, yıl boyunca sürdürülecek eğitim ve tatbikatlarla canlı tutulması gerekiyor. Niğde AFAD’ın yürüttüğü çalışmaların sayısal sonuçlarını, ulaşılan kişi sayısını ve yeni eğitim programlarını kamuoyuyla düzenli şekilde paylaşması önem taşıyor.

Muhabir: Aysu Sönmez