Son yıllarda tüketicilerin doğal ve taze ürün arayışının artması, açık baharatlara olan ilgiyi de yükseltti.
Niğde’de uzun yıllardır baharatçılık yapan Kemal Beşer de açık baharatlara yönelik artan talebi doğrulayarak vatandaşlara tavsiyelerde bulundu. Özellikle butik işletmelerde ürünlerin doğrudan yerinden temin edildiğini belirten Beşer,“Açık baharatı özellikle baharatçılardan almalarını tavsiye ederim. Biz karabiberi gidip ithalatçısından alırız, kimyonu kendimiz çekeriz. Tazelik açısından açık ürünlerin daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Elbette fiyat da etkili ama en önemlisi ürünün güvenilir yerden alınması.” dedi.
Beşer, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yetişen baharatları yerinde satın aldıklarını vurgulayarak “Kimyonu Konya’dan, biberi Aydın ve Islahiye’den alırız. Türkiye'nin neresinde ne çıkıyorsa oradan temin ederiz. Ama özellikle pazar yerlerinden alınmasını önermiyorum. Çünkü satılmayan, tarihi geçmiş veya merdiven altı işletmelerde üretilen ürünler genelde oralarda bulunabiliyor ” dedi.
Açık baharata olan ilginin artmasının bir diğer nedeni de sağlık açısından sunduğu avantajlar. Tazeliğini koruyan baharatların aroma, besin değeri ve şifa yönünden daha etkili olduğunu belirten Beşer, baharatın hassas yapısına dikkat çekerek “Baharat toz olduğu için vatandaş kaliteyi anlamakta zorlanabilir. Biz bile bazen ayırt etmekte zorlanıyoruz. Bu yüzden güven çok önemli. Müşteri güvendiği yerden alışveriş yaparsa zaten kötü ürün verilmez. Baharat hassas bir üründür; bu nedenle geçmişi olan, güvenilir işletmeler tercih edilmeli ” dedi.


