Bakan Yardımcısı Yılmaz’dan Niğde Baro Hizmet Binasına ziyaret
Bakan Yardımcısı Yılmaz’dan Niğde Baro Hizmet Binasına ziyaret
İçeriği Görüntüle

Niğde Valiliği Halıcılık El Sanatları Geliştirme ve Yayma Birliği, 1972 yılından bu yana yürüttüğü çalışmalarla Niğde’nin köklü halıcılık geleneğini yaşatmaya devam ediyor.
Birlik Müdürü Bilgehan Harmanşah, kurumun hem el sanatlarını korumayı hem de kadınlara ekonomik katkı sağlamayı hedeflediğini belirterek, “Burada ve Bor’daki kurslarımızda kadınlara halıcılığı öğretiyoruz. Kursiyerlerimiz hem geleneksel el sanatımızı yaşatıyor hem de aile bütçelerine katkı sunuyorlar.” dedi.
Harmanşah, geçmiş yıllara oranla ilginin azaldığını ancak çalışmaların aralıksız sürdüğünü ifade etti. “Eskiden daha fazla kursumuz ve kursiyerimiz vardı. Şu anda iki yerde kurslarımız devam ediyor. Resmî kurs saatlerimiz sabah 9.00 ile öğleden sonra 15.00 arası, ancak isteyen kursiyerler 17.00’ye kadar çalışabiliyor.” diye konuştu.
Niğde’nin halıcılık açısından tarihî bir geçmişe sahip olduğuna dikkat çeken Harmanşah, “17. ve 18. yüzyıllarda İngilizlerin Bor’da halı atölyesi açtıkları biliniyor. O dönemde büyük bir istihdam yaratılmış. İngilizler ayrıldıktan sonra ise önemli bir işsizlik yaşanmış.” dedi.
Desenlerin her kadının kendi hayal gücüyle şekillendiğini anlatan Harmanşah, bu kültürel mirası korumak için önemli bir proje yürüttüklerini belirtti:
“Yaklaşık 20 yıl önce ‘Geleneksel Niğde Halıları Projesi’ni başlattık. Camilerden, evlerden, kitaplardan ve kataloglardan tespit ettiğimiz yaklaşık 50 farklı halı desenini yeniden çizip dokuduk. Böylece bu desenleri arşivledik. Hedefimiz ileride bir Niğde Halıları Müzesi kurmak.”
Birlik olarak halı satışı yapmadıklarını, esas amaçlarının öğretim ve üretim olduğunu vurgulayan Harmanşah, “Firmalar desenleri getiriyor, kursiyerlerimiz bunları dokuyor. Metrekare başına gelir elde ediyorlar. Kadınlar için zaman açısından uygun bir çalışma ortamı çünkü metre kare olarak o gün işi olmazda gelmiyor ya da daha uzun süre gelebiliyor.” diye konuştu.
Harmanşah, Türk halılarının dünyada önemli bir yere sahip olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Dünyada halıcılıkta öne çıkan iki millet var: Türkler ve İranlılar. İranlıların düğüm tekniği farklı ama bizim düğümlerimiz daha sağlam. Bu bizim yerli ve milli kültürümüz. El sanatlarını korumak ve gelecek nesillere aktarmak bizim için çok önemli.”
Şu anda iki ayrı kurs merkezinde toplam 25 kursiyerin eğitim gördüğünü belirten Harmanşah, halıcılık öğrenmek isteyen herkese kapılarının açık olduğunu ifade etti.
“Zorunlu eğitim çağında olmamak kaydıyla isteyen herkes kurslarımıza katılabilir. Bu desenleri yaşatmak bizim için sadece bir iş değil, bir kültür meselesi.” dedi.

Muhabir: Merve Keçeci