Niğde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, biçerdöverle yapılan hasatlarda yangın riskine karşı çiftçileri uyardı. Kurum, alınacak basit önlemlerle hem ürün kaybının hem de doğa tahribatının önüne geçilebileceğini bildirdi.
Açıklamada, hasat sezonunda biçerdöver kaynaklı çıkan kıvılcımların binlerce dönüm ekili araziyi yok edebileceğine dikkat çekilerek, çiftçilerin makinelerinin bakımını ihmal etmemeleri gerektiği vurgulandı.
Yangın riskini en aza indirmek amacıyla biçerdöverlerde en az iki adet 6 kilogramlık yangın söndürme tüpü bulundurulması gerektiği belirtildi. Ayrıca hasat alanlarında, içerisinde en az 1 ton su bulunan su tankeri ile yeterli miktarda kum yığınının hazır tutulması, motor ve egzoz sistemlerinin bakımının yapılmış olması gerektiği ifade edildi.
Hasat işlemlerinin mümkünse sabah ve akşam saatlerindeki serinlikte yapılmasının önerildiği açıklamada, tedbirsiz şekilde hasat yapanlar hakkında idari para cezası uygulanacağı bildirildi.
Olası yangın durumlarında vatandaşların zaman kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarda bulunmaları istendi. Açıklamanın sonunda, “Önlemini al, emeğini ve doğayı birlikte koruyalım” mesajına yer verildi.



