Niğde’de teknik işletmeci Mustafa Cengiz, baca yangınlarının son dönemde artış gösterdiğini belirterek özellikle fırın ve soba bacalarının düzenli aralıklarla temizlenmesi gerektiğini söyledi.
Yaklaşık 38 yıldır baca temizliği işiyle uğraştığını belirten Cengiz, “Niğde’de en çok baca yangınları fırınlarda, kebap bacalarında ve soba kullanılan yapılarda görülüyor. Fırın bacalarının iki ayda bir, kebap bacalarının ise altı ayda bir temizlenmesi gerekir. Bacalar düzenli temizlenmezse, tutuşma ve yangın riski oldukça artar.” dedi.
Cengiz, özellikle fırın bacalarının ağız kısımlarının kurum ve yağ tabakası nedeniyle kolay tutuştuğuna dikkat çekerek, “Bacalar iki ayda bir temizlenirse hem çekiş gücü artar hem de yakıt daha verimli kullanılır. Temizlik yapılmadığında karbonmonoksit gazı birikir, bu da ciddi zehirlenmelere yol açabilir.” ifadelerini kullandı.
Vatandaşların baca temizliğini mutlaka yetkili ve bu işi bilen firmalara yaptırması gerektiğini vurgulayan Cengiz, “Bilinçsiz yapılan temizlikler, baca iç yapısına zarar verebilir. Biz temizlikte özel ekipmanlar, fırça takımı ve sprey sistemleri kullanıyoruz.” diye konuştu.
Cengiz, baca temizliği ücretlerinin yapıya göre değiştiğini belirterek, “Bir fırın bacasının temizliği 4 ila 5 bin lira arasında, ev tipi bacaların temizliği ise ortalama 1500 lira civarında.” bilgisini paylaştı.


