Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakaları artarken, vatandaşlar doğal korunma yöntemlerine yönelmeye başladı. Aktar işletmecisi Sedat Altındağ, kenelere karşı etkili ve zararsız doğal yöntemleri anlattı.
Altındağ, özellikle uçucu yağların kene ve diğer haşerelere karşı etkili olduğunu belirterek, "Çay ağacı yağı, lavanta yağı, biberiye yağı, okaliptüs yağı ve nane yağı en çok tercih edilenler. Bu yağlar sadece kene değil, sivrisinek gibi diğer haşereleri de uzak tutmada oldukça başarılı" dedi.
Altındağ uygulama yöntemlerini de değinerek, “Boş bir sprey şişesine bir miktar su koyup, bu yağlardan beşer onar damla damlatmak yeterli. Ancak su ve yağ tam karışmadığı için her kullanımdan önce mutlaka çalkalamak gerekiyor. Hazırlanan bu karışım, özellikle ayaklardan başlayarak kollar gibi açık bölgelere püskürtülerek kullanılabilir” ifadelerini kullandı.
Bu yağların insan sağlığına zararlı olmadığını vurgulayan Altındağ, “Yine de alerjik bünyesi olanların bilek bölgesinde küçük bir deneme yapmasını öneririm. Nefes açıcı özellikleri de vardır; bu yönleri pek bilinmez. Koku olarak haşereler için itici, ciltte ise hafif bir acılık hissi bıraktığı için ısırmaların önüne geçebiliyor” şeklinde konuştu.
Altındağ, kenelerden korunmak için sadece yağların yeterli olmayacağını özellikle hayvan atıklarının bulunduğu alanlardan uzak durulması gerektiğini söyledi. Giyim tarzının da önemli olduğunu ifade ederek, “Bilekleri kapatacak şekilde uzun çoraplar giymek ve açık alanlarda daha kapalı kıyafetler tercih etmek önemli bir önlemdir” dedi.
Kene korkusu Niğde’yi sardı
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakaları artarken, vatandaşlar doğal korunma yöntemlerine yönelmeye başladı.
Muhabir: Seyfettin İnal
Yorumlar



