Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçeğini aratmayan 2024 Yılı HAP (Hastane Afet Planı) Tatbikatı gerçekleştirildi.

Yapılan tatbikatta senaryo çerçevesinde ilgili birimlerin sorumlulukları, toplanma yerleri, müdahale birimleri ve olayın meydana geldiği ilk andan itibaren öncelik sırasına göre yapılması gerekenler, iletişimin nasıl sağlanacağı, hastanenin üstleneceği görevler değerlendirildi. Bu çerçevede afet durumlarında acil sağlık hizmetlerinin etkili ve hızlı yürütülmesi, güvenlik, lojistik, planlama, bulaşıcı hastalıklarla mücadele, birinci basamak sağlık hizmetlerinin sürdürülmesi gibi konular ve yapılması gerekenler tatbikatta gözden geçirildi.

Zirai İlaç Bayileri Denetleniyor Zirai İlaç Bayileri Denetleniyor

'Hastane Afet Planı' kapsamında Hastane personeline verilen eğitimin ardından 112 Acil Servis, UMKE, AFAD, İtfaiye ile Polis ekiplerinin desteği ile tatbikat yapıldı. Acil durum alarmı ve anonslarla hastanede bulunanlar uyarılırken, senaryo gereği Lohusa servisinde meydana gelen yangında oluşan KBRN sızıntısında zehirlenenler AFAD, UMKE ve 112 Acil Servis Ekipleri aracılığıyla tahliye edilerek yetişkin acil servisi KBRN Ünitesine sevki sağlandı. Çıkan yangın ise, itfaiye ekipleri ve hastane personelinin koordineli çalışması sonucu söndürüldü. Polisin güvenlik tedbiri aldığı tatbikat başarıyla tamamlandı.

Hastane Başhekimi  Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Doğan tatbikatla ilgili yaptığı açıklamada; ‘’ Her yıl düzenli olarak çeşitli senaryolarla yapılan tatbikatların gerçek zamanda karşılaştığımız zaman en iyi şartlarda tedavilerini yapmak için personellerimize, hasta ve hasta yakınlarının eğitimleri için önem arz ediyor. Tatbikatlar diğer kurumlarında katılımıyla kurumlar arası etkin çalışmalar ortaya çıkarmaktadır. Gerçeği aratmayan tatbikata katılan tüm kurumlar ve personellere teşekkür ederiz.’’ dedi.

Senaryo gereği,  Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesi ana bina servisler 2. kat batı cephesinde loğusa servisinde saat 14:00 sularında bir yangın meydana geldi. Yangın esnasında 3 kişinin etkilendiği bildirildi. Hastanede kırmızı ve mavi kod alarmı verildi. Serviste kırmızı kod lu bir kişi, sarı kod 1 kişi, Servis koridorunda 1 kişi yeşil kodlu, olduğu tespit edildi. Aynı zamanda odada taşınabilir röntgen cihazının olduğu da ve yangından etkilendiği bildirildi ve turuncu kod verildi ve santral tarafından büyük acile bilgi verilip dekontaminasyon ünitesi ve personeli dekontaminayon için hazırlandı. Santral 112 bilgilendirilmiş ve bağlı olarak Ambulans, UMKE, AFAD, İtfaiye, Doğalgaz, MEDAŞ ve Emniyet kurumlarına bilgi verildi. Servis içinde dumandan etkilenmemesi için hastalar personel tarafından tahliye edildi. 14:10 sularında Medaş ve Doğalgaz ekipleri hastaneye ulaştı. Medaş elektrik akımını, Doğalgaz ekibi, Doğalgaz akımını kesti. Hastaneye ulaşan Ambulanslara KBRN olayı olduğu bildirilip, Servis girişinde hazır bekletildi. Emniyet ekipleri olay yerinin güvenliğini sağladı. Servis koridorunda dumandan etkilenen yeşil kodlu hasta mavi kod ekibi tarafından acile götürüldü. 14:15 de İtfaiye, AFAD ve UMKE hastaneye giriş yaptı. İtfaiye servis bölümündeki yangına merdiveni ile müdahaleye başladı. Yangın kontrol altına alındı. AFAD Loğusa servisine odaya ulaştı ve sıcak alanda KBRN ile ilgili ölçüm ve tedbirleri aldı. Servisteki kırmızı ve sarı kodlu yaralı AFAD ekiplerince soğuk alanda bulunan UMKE ekiplerine transfer edildi. UMKE ekipleri soğuk alanda AFAD ın belirlediği yaralılara soğuk alanda müdahaleye başladı. UMKE ekipleri Servis içindeki kırmızı ve sarı kodlu yaralıya müdahale yaptı ve yaralının tahliyesini sağladı. 2 yaralının müdahale ve tahliyesi sağlandıktan sonra ambulans ile acil serviste dekontaminasyon ünitesine nakilleri yapıldı. Acilde arındırmaları yapılan hastalar kırmızı alana alınıp tedaviye başlandı. AFAD ve itfaiye ekipleri tarafından yangın çıkan bölüm havalandırma ve yıkama işlemleri yapıldıktan sonra olay yerinin güvenli olduğu bildirildi. Olay yeri zarar tespit işlemine başlandı.

Kaynak: Haber Merkezi