MHP Niğde Milletvekili Cumali İnce, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Niğde’nin tarım sorunlarını ve üreticilerin yaşadığı sıkıntıları gündeme taşıdı. Niğde’nin Türkiye’nin patates üretiminde ilk sırada yer aldığını hatırlatan İnce, artan maliyetler ve düşük alım fiyatlarının çiftçiyi zor durumda bıraktığını belirterek, “Patatesin tarla maliyeti 8 lira, depolama dahil 10 lirayı bulurken üreticimiz ürününü 3 ila 4 liraya satmaya zorlanmaktadır. Emek vardır, alın teri vardır ama ortada kazanç yoktur.” dedi.

2025 yılı Nisan ayında yaşanan zirai don felaketinin Altunhisar, Bor, Çamardı, Ulukışla ve Çiftlik ilçelerinde büyük yıkıma yol açtığını dile getiren İnce, “Bir çiftçimiz bana ‘Vekilim, bu sene sadece ürünlerimiz değil, umudumuz da dondu’ dedi. Bu cümle, yaşanan mağduriyetin özeti niteliğindedir.” ifadelerini kullandı. Çiftçilerin zararlarının karşılanması, borçlarının ertelenmesi ve faizsiz kredi desteği verilmesi gerektiğini vurgulayan İnce, “Üretici ayakta kalırsa, Türkiye’nin gıda güvenliği de ayakta kalır.” sözleriyle çağrıda bulundu.

Bor’a Yeni Adalet Sarayı için inceleme ziyareti
Bor’a Yeni Adalet Sarayı için inceleme ziyareti
İçeriği Görüntüle

Niğde’nin doğal kaya oyma depolarıyla Türkiye’ye örnek bir şehir olduğunu söyleyen İnce, mera vasfını yitirmiş bazı alanların hâlen “3. derece mera” olarak kayıtlı olmasının yeni yatırımların önünü tıkadığını belirtti. Bu alanların yeniden tespit edilmesi ve mevcut depoların ruhsatlandırılması gerektiğini dile getirdi.

Patates Araştırma Enstitüsü’nün stratejik önemine de değinen İnce, analizlerin başka illere gönderilmek yerine Niğde’de yapılabilmesi için Biyolojik Araştırma Laboratuvarı kurulmasını ve uzman kadroların istihdam edilmesini önerdi. Sürekli aynı tarlalara patates ekilmesinin toprak yorgunluğuna neden olduğunu, yerli tohum üretiminin artırılması gerektiğini ifade etti.

Niğde’nin potansiyelini tam anlamıyla kullanabilmesi için planlı destek politikalarına ihtiyaç olduğunu belirten İnce, “Biz istiyoruz ki üreticimiz emeğinin karşılığını alsın, alın teri ziyan olmasın. Doğru planlama, güçlü destek politikaları ve üreticiyle el ele verilecek bir iradeyle Niğde’nin patatesi, elması, kirazı ve diğer marka ürünleri yalnız Türkiye’nin değil, dünyanın da markası haline gelecektir.” dedi.

Konuşmasını Gazi Meclis’e hitaben sonlandıran Cumali İnce, “Çiftçimizin, köylümüzün ve üreticimizin emeğini koruyan politikaların hayata geçmesini temenni ediyor, Gazi Meclisimizi saygı ve hürmetle selamlıyorum.” sözleriyle tamamladı.

Kaynak: Haber Merkezi