Niğde’de 35 yıldır gömlekçilik yapan Yaşar Üstüntaş, hazır giyimin yaygınlaşması ve çırak yetişmemesi nedeniyle mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Niğde’de uzun yıllardır gömlek dikerek geçimini sağlayan 35 yıllık usta Yaşar Üstüntaş, mesleğin geçmişten bugüne yaşadığı değişimi ve karşılaştıkları zorlukları anlattı. Özellikle geçmişte ekose gömleklerin büyük ilgi gördüğünü belirten Üstüntaş, bugün ise hazır giyimin sektörü önemli ölçüde etkilediğini ifade etti.
Üstüntaş, müşterilerinin büyük bölümünü kırsal kesimde yaşayan vatandaşların oluşturduğunu dile getirerek, “Geçmişte ekose gömlekler çok ilgi görürdü. Hala görüyor. Diktiren çok olurdu, genelde müşterilerimiz köylü kesimi. Şimdi hazır giyim yaygınlaştı. Daha çok büyük beden bulamayan ya da özel ölçü isteyen müşteriler geliyor.” dedi. İşlerde dönemsel durgunluk yaşandığını da belirten Üstüntaş, özellikle kış aylarında işlerin azaldığını söyledi.
Üstüntaş, “Bahar ve mevsim geçişlerinde bir-iki ay durgunluk oluyor. Yazın işlerimiz biraz daha yoğun geçiyor, kışın ise daha sakin oluyor. Yine de çok şükür geçimimizi sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı. İnternet alışverişinin de sektörü dolaylı etkilediğini vurgulayan Üstüntaş, “İnternetten alınan gömlekler çoğu zaman uymuyor. Büyük ya da uzun geliyor. Vatandaşlar da bize gelip daralttırıyor ya da baştan diktirmek istiyor. Bu durum değil ama piyasanın genel durgunluğu bizi etkiliyor.” diye konuştu. Müşteri beklentilerinin de değiştiğine dikkat çeken Üstüntaş, “İnsanlar artık daha ağır ve farklı kaliteler istiyor. Bizim ürünlerimiz de kaliteli ama beklentiler değiştiği için bu durum bizi biraz etkiliyor.” dedi. Mesleğin en büyük sorunlarından birinin çırak yetişmemesi olduğunu vurgulayan Üstüntaş, bu durumun geleceğe dair endişe yarattığını belirtti.
“Çırak yok, gelen yok. Kimse ‘çocuğum bu mesleği öğrensin’ demiyor. Bizden sonra bu işi yapacak kimse kalmayacak.” ifadelerini kullandı. Mesleğe çok küçük yaşta başladığını anlatan Üstüntaş, “İlkokul 3. sınıfta abimin yanında başladım. Babam ‘git, meslek öğren’ dedi. O zamanlar kalfa çoktu, ustalar yoğundu. Şimdi o günlerden eser yok.” diyerek sözlerini tamamladı.
35 yıllık gömlek ustası: “Bizden sonra bu mesleği yapacak kimse yok”
Niğde’de 35 yıldır gömlekçilik yapan Yaşar Üstüntaş, mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Muhabir: Begüm Özdemir
Yorumlar
Amazon Reklam İç Sayfalar



