Sürücüleri üzecek haber: Benzine zam geliyor
Sürücüleri üzecek haber: Benzine zam geliyor
İçeriği Görüntüle

Niğde'de Ziraat Mühendisi Gökhan Çekinmez, yaz aylarında artan sıcaklık ve nemin haşere popülasyonunu hızla artırdığını belirterek, evlerde böcek görülmesi halinde bilinçsiz ilaçlama yerine profesyonel destek alınması gerektiğini söyledi.
Yaklaşık 13 yıldır sektörde hizmet verdiğini ifade eden Çekinmez, yaz aylarında bahçe sulamaları, uzun süre bekletilen çöpler ve hava koşullarındaki ani değişimlerin böceklerin üreme hızını artırdığını söyledi.
Böceklerin özellikle kanalizasyon bağlantıları ve giderler aracılığıyla yaşam alanlarına girebildiğini belirten Çekinmez, "Böcekler taşıdıkları mikrop ve bakterileri mutfak ve banyo gibi hijyenik tuttuğumuz alanlara bulaştırarak insan sağlığını tehdit edebiliyor." dedi.
Evde böcek görülmesinin gözle görünenden daha büyük bir popülasyona işaret edebileceğini ifade eden Çekinmez, "Böcek görüyorsanız mutlaka profesyonel destek alın. Her ilaç her böceğe etki etmez. İnternetten temin edilen kimyasalların bilinçsiz ve yüksek dozda kullanılması insan sağlığı açısından risk oluşturabilir." diye konuştu.
Çekinmez, ilaçlama çalışmalarında kullanılan biyosidal ürünlerin Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırıldığını vurgulayarak, uygun doz ve yöntemle uygulandığında insan sağlığı açısından güvenli olduğunu kaydetti.
Yaz aylarında sineklik kullanılmasını, giderlerde sifonlu tesisat tercih edilmesini, meyve ve sebzelerin açıkta bırakılmamasını öneren Çekinmez, "Özellikle bu yıl yılan, akrep ve kene popülasyonunda artış gözlemliyoruz. Araziye çıkan vatandaşlarımız açık renkli ve bilekleri kapatan kıyafetler tercih etmeli. Kene gibi zararlıları açık renk kıyafetlerde fark etmek daha kolaydır." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Seyfettin İnal