Kış Aylarında Neden Daha Çok Hastalanıyoruz?

Havaların soğumaya başladığı bu günlerde kış hastalıklarına yakalanma riski de artıyor.

Sinsi ilerleyen diyabet tehdide dönüşüyor Sinsi ilerleyen diyabet tehdide dönüşüyor

Özellikle soğuk ve yağışlı havalarda hastalığa yakalanma çok daha çocuk gerçekleşiyor. Nezle grip gibi hastalıklar ortalıkta dolaşan yaklaşık 200 den fazla virüs ile yakından bağlantılı olarak değerlendiriliyor.  

Kış hastalıkları özellikle kalabalık ortamlarda yayılımı daha da artıyor. Çocukların okullarda kalabalık ortamlarda bulunması, kış hastalıkları açısından aile ye de ulaşmasında en bilinen yöntem olarak değerlendirilebilir.  Bulaşmanın etkisi ile gözle görülen şekli öksürük, boğaz, baş ağrısı, burunda tıkanıklık olarak göze çarpıyor.

Kış hastalıklarının baş aktörü H1N1 virüsü

Tüm dünyayı etkisi altına alabilen çok hızlı yayınlan A/H1N1 diğer adı ile Domuz gribi kış hastalıkları açısından en çok etkili olan virüs olarak bilinmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda Corona Virüsü de tüm dünyayı etkisi altına almış, yüzbinlerce insan bu virüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.  

Virüs yayılımı ve hastalığın başlangıcı

Virüs taşıyan bir hastanın bir ortamda hapşırması ve havaya karışan zerreciklerin yayılması sonucu bulaşabilmektedir. Yayılan zerreciklerin solunması o kişiye bu virüsün bulaşması anlamına da geliyor. Diğer yandan virüsün bulaştığı yerlere dokunmakta da hastalığın bulaşmasına neden ola bilmektedir.

Kış Hastalıklarından Nasıl Korunmalı ?

Kış hastalıklarından korunma yöntemlerinin başında hijyen geliyor. Yani ilk önce ellerin temiz olması ve risk anlaşıldığında mutlaka temizliğin en iyi şekilde yapılması gerekiyor. Temizliğin uzun süreli sabunla yapılması da çok önemli. Hastalık bulaşan ve riskli ortamların mutlaka çok iyi havalandırılması da gerekiyor. Bu konu en önemli korunma yöntemi ise sağlıklı beslenmeden geçiyor. Kış dönemlerinde özellikle C vitamini barındıran taze meyveler ve sebzeler, Ekinezya, propolis’ in tüketilmesi korunmada etkili olduğu belirtiliyor. Diğer yandan maske kullanmak hem hastalığı başkasına bulaştırmak hem de hastalıktan korunmak açısından çok önemli. Korunma yöntemlerinden biri de risk taşıyan yada riskli hastalarda eylül ve kim aylarında aşılanmada korunma yöntemleri açısından uzmanların önerileri arasında yer alıyor.

Muhabir : Nagihan ÖZENÇ 

Kaynak: Sağlık Haberleri Derleme - Haber MERKEZİ