Süt konseyinin çiğ süt fiyatlarını 13,50 TL olarak açıklamasının ardından süt üreticilerinden belirlenen fiyata tepki geldi. 

KARARDAN ÜRETİCİ MEMNUN DEĞİL
22 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere %3,6 yağ ve %3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde (çiğ süt desteği hariç) 13,50 TL olarak belirlendi. Bu durumu sonrası Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu 81 İl’i ilgilendiren açıklamada bulunarak bilgilendirme yaptı.

Yapılan açıklamada; “Ulusal Süt Konseyi tarafından alınan tavsiye satış kararı üreticilerimizin beklentilerini karşılamadı. İnadına üretim yapmak isteyen çiftçilerimizin azimleri kırıldı.
13 Ocak 2024 tarihinde yapılan Yönetim Kurulu Toplantısında alınan karar gereği; 22 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere %3,6 yağ ve %3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde (çiğ süt desteği hariç) 13,50 TL olarak belirlenmiştir. Soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde bu giderler üreticiye ilave olarak ödenecektir. Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1’lik değişim) için ± 20 Kuruş fark uygulanacaktır.” denildi.

NİĞDELİ SÜT ÜRETİCİLERİNDEN TEPKİ!
Niğdeli süt üreticileri Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı çiğ süt fiyatının komik bir rakam olduğunu belirterek, böyle giderse süt ineklerinin kesime göndereceklerini söylediler. 
Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bilgehan Günay, Niğdeli süt üreticileri ile bir araya gelerek basın açıklaması yatı. Basın açıklamasında hayvan piyasasının düşük olmasının, sütün para etmemesinin üreticilerin kanayan yarası olduğunu belirterek, “Hayvan piyasasının düşük olması, sütün para etmemesi bizim kanayan yaramızdır. Yetkililerin biran önce bu duruma çare bulması gerekiyor. Buradan Ulusal Süt Konseyi’ne sesleniyorum, umarım süt fiyatları için tekrar oturulup bir değerlendirme yapılır yoksa durum çok korkunç bir hal almaya başladı” dedi. 

GERÇEKTEN KOMİK BİR KARAM
Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı rakamın komik bir rakam olduğunu belirten Güney, “Ulusal Süt Konseyinin 13 Ocak 2024 tarihinde yapılan yönetim kurulu toplantısında alınan karar gereği 22 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 36 yağ ve yüzde 32 protein içeriğine sahip sıcak çiğ süt fiyatı 13,50 TL olarak açıklandı. Süt konseyinin açıklamış olduğu bu fiyat gerçekten komik bir rakam. 

Yem fiyatı şu anda 530 ile 600 TL bantlarında, bugün hayvancılık yapan üreticimiz, üyelerimiz ve çiftçilerimiz bu işi nasıl başaracakta kar elde edecek, sizlere sorarım. Yani hayvancılık yapan çiftçilerimiz ne yaparsa yapsın kimsenin umurunda değil. Gerçekten yazık günah. Bu insanların hayvan üretmesi gerekirken mevcut hayvanlarını kestiriyor. Maalesef durum bundan ibaret. Ben sün konseyini ve yönetimini şiddetle kınıyorum” şeklinde konuştu.